Raspis za lige ŠRS OBŽ 2021.

Raspis za lige ŠRS OBŽ 2021.

Temeljem odluke o sustavu natjecanja ŠRS OBŽ za 2021. godinu i kalendara natjecanja za 2021.godinu, liga ŠRS OBŽ održat će se za : seniore, seniorke, juniore, juniorke, kadete i kadetkinje. U odnosu na prošle godine kada je održana jedinstvena Županijska liga za seniore, od 2021. godine ŠRS OBŽ imat će dvije lige za seniore: Županijsku i Masters ligu koje će se održavati paralelno s ligama HŠRSa.

Potreba za podjelom jedinstvene Županijske lige za seniore na Županijsku i Masters ligu ukazala se i prethodnih godina zbog nedostatka adekvatnih natjecateljskih staza koje mogu ugostiti više od 15tak ekipa, međutim pojavom Corona virusa podjela je postala neizbježna zbog zdravstvenih i sigurnosnih razloga.

Masters ligu ove ‘inicijalne’ godine mogu prijaviti sve ekipe koje su prijavile neku od liga HŠRSa za 2021. godinu (I., II., III. liga). Sve ostale ekipe mogu prijaviti Županijsku ligu za seniore.

VEŽNE ODREDBE NOVOG SUSTAVA
NATJECANJA LIGA ŠRS OBŽ:

• Jedan natjecatelj može nastupiti isključivo za jedan klub za koji je i registriran u tekućoj sezoni
• Udruga ne može imati ekipu i u Županijskoj i u Masters ligi za seniore u istoj sezoni
• Pravo nastupa u Masters ligi za 2021. godinu ima 8 ekipa koje su prijavile državne lige za 2021. godinu
• Ukoliko neka od ekipa (koja ima pravo nastupa u Masters ligi za 2021. godinu) ne prijavi Masters ligu, gubi
pravo nastupa u bilo kojoj ligi ŠRS OBŽ za 2021. godinu (ne može prijaviti Županijsku ligu za 2021. godinu)
• Masters ligu će u sezoni 2021. loviti onoliko ekipa koliko od 8 navedenih (koje imaju pravo nastupa) bude
prijavilo Masters ligu (npr. ukoliko jedna od ekipa koja ima pravo nastupa u Masters ligi na prijavi navedenu
ligu, ligu će 2021. činiti 7 ekipa)
• 4 člana ekipe u Masters ligi, 3 člana ekipe u Županijskoj ligi
• 7. i 8. plasirana ekipa ispada iz Masters lige, te 1. i 2. ekipa iz županijske lige ulazi u Masters ligu
• Udruga ne može odbiti ulazak u niži ili viši rang natjecanja, inače gubi pravo nastupa u ligama ŠRS OBŽ u
nadolazećoj sezoni
• Natjecanja Masters i Županijske lige za seniore mogu se održavati isti dan na različitim vodama
• Seniorke, kadeti, kadetkinje, juniori, juniorke – ukoliko prijavljenih ekipa u nekoj kategoriji bude manje od 4
ekipe, kategorije love pojedinačnu ligu
• Razdvajanje staze između kategorija min. 20 metara
• 3 seta medalja za ekipne lige + pehari
• 1 set medalja za pojedinačne kategorije bez pehara
• U natjecanjima svih liga; sve se boduje, nema mjera i lovostaja
• Ručak će biti osiguran od strane ŠRS OBŽ za sve natjecatelje nakon svakog natjecanja u svim kategorijama
(trošak ručka može biti max. 25,00kn s PDVom po natjecatelju)

 Za sudjelovanje na natjecanju svih liga ŠRS OBŽ svi natjecatelji MORAJU imati članske iskaznice udruge za koju nastupaju, obavljenu registraciju natjecatelja, liječnički pregled, te državne dozvole.

Udruga može imati samo jednu ekipu u svakoj kategoriji Županijske, odnosno Masters lige (osim u kategoriji KADETA i KADETKINJA gdje je moguće prijaviti i dvije ekipe).

Prijavu za Masters ligu, Županijsku ligu za sve kategorije, te Kup ŠRS OBŽ za sve kategorije dostaviti najkasnije do 01.04. 2021. g. na email matijavidakovic.cro@gmail.com ili u papirnatom obliku u trgovini Kapitalac u Valpovu. Uplate za Masters ligu i Županijsku ligu se vrše na ž.r. ŠRS OBŽ HR24 2340009 1100196689, također najkasnije do 01.04. 2021. godine

Detalji Kupa ŠRS OBŽ vezano za visinu sudjelovanja u trošku, natjecateljskoj vodi i domaćinu natjecanja biti će objavljeni u posebnim raspisu za kategoriju seniora, seniorki, juniora, juniorki, te raspisu za kategoriju kadeta i kadetkinja.

 Sudjelovanje u trošku za Županijsku ligu ŠRS OBŽ po kategorijama:

• SENIORI ŽUPANIJSKA LIGA 500,00kn
• SENIORI MASTERS LIGA 500,00kn
• JUNIORI 250,00kn
• SENIORKE 0kn
• JUNIORKE 0kn
• KADETI 0kn
• KADETKINJE 0 kn

ŽUPANIJSKA LIGA ZA JUNIORE, JUNIORKE,
KADETE i KADETKINJE

Županijska liga ŠRS OBŽ za kadete i kadetkinje održavat će se u 3. kola lige tijekom 2021., u istim terminima i na istim vodama kao i za juniorke i juniore.

Ukoliko prijavljenih ekipa kadetkinja bude manje od četiri, one će se natjecati u pojedinačnoj ligi za kadetkinje u istom terminu i na istoj vodi kao i za ostale mlađe uzrasne kategorije. Isto pravilo vrijedi i za kategoriju juniora i juniorki.

Razmak između kategorija treba biti minimalno 20 metara. U slučaju pojedinačne lige, sukladno ostvarenim rezultatima dodjeljivat će se jedan set medalja (za 1., 2. i 3. mjesto pojedinačno) bez pehara. U slučaju ekipnog natjecanja dodjeljivat će se tri seta medalja po sektorima, te pehari za ekipne plasmane.

Kalendar natjecanja i vode – Županijska liga za kadete/kadetkinje, juniore/juniorke:

Natjecanje će se održati po pravilniku i satnici HŠRS što znači da traje 3 sata za kadete/kadetkinje, juniore/juniorke. Satnica natjecanja može se u dogovoru s kapetanima ekipa izmijeniti na licu mjesta , a ovisi o vremenskim uvjetima na stazi (velike vrućine – oluja i sl.). Mole se roditelji i kapetani ekipa da ne pomažu natjecateljima na način da love ili prihranjuju umjesto njih, već da ih svojim sugestijama i savjetima usmjere na korektan, sportski i natjecateljski prihvatljiv način.

Na natjecanju, ekipa ne može nastupiti ukoliko ne prijavi i ne nastupi najmanje polovina od punog broja natjecatelja predviđenih za to natjecanje, odnosno najmanje dva natjecatelja potrebno je prijaviti u natjecanjima s tri člana ekipe.

Dva neopravdana izostanka onemogućava ekipi nastup u liga natjecanjima do kraja tekućeg natjecateljskog ciklusu i cijeli sljedeći natjecateljski ciklus.

MASTERS LIGA

Ekipu čini 4 natjecatelja koja moraju imati članske iskaznice udruge za koju nastupaju , obavljenu registraciju natjecatelja, liječnički pregled, te državne dozvole. Sva natjecanja trebaju se provesti po propisanom Pravilniku o natjecanjima u disciplini Lov ribe udicom na plovak i satnici HŠRSa. Natjecanje traje 4h, dok priprema za natjecanje traje 2h.

Kalendar natjecanja i vode – Masters liga:

Na natjecanju, ekipa ne može nastupiti ukoliko ne prijavi i ne nastupi najmanje polovina od punog broja natjecatelja predviđenih za to natjecanje, odnosno najmanje dva natjecatelja potrebno je prijaviti u natjecanjima s četiri člana ekipe.

Dva neopravdana izostanka onemogućava ekipi nastup u liga natjecanjima do kraja tekućeg natjecateljskog ciklusu i cijeli sljedeći natjecateljski ciklus, a po isteku toga roka uključuje se u Županijsku ligu za seniore.

OPĆE NAPOMENE:

Nagrade za pojedina kola Županijske i Masters lige osigurava ŠRS OBŽ kao i sveukupne nagrade u ciklusu liga natjecanja. Nagrade su pehari i medalje za sve kategorije, te ribolovni pribor za pobjednike sektora u Županijskoj seniorskoj i Masters ligi. Nakon završenog ciklusa najbolji pojedinci u svim kategorijama biti će nagrađeni nagradama u opremi tj. ribolovnim priborom.

Ukoliko se iz opravdanih razloga (pre veliki ili pre mali vodostaj, nemogućnost osiguravanja dovoljnog broja startnih mjesta, ekstremni vremenski uvjeti, itd.) natjecanje ne može održati na predviđenoj vodi u zakazanom terminu, natjecateljska komisija će donijeti odluku o promjeni vode na kojoj će se natjecanje održati u predviđenom terminu, o promjeni termina za predviđenu vodu ili o promjeni i natjecateljske vode i termina kola županijske lige.

Putne troškove tajnika i nagrade sudaca za Županijsku i Masters ligu snosi ŠRS OBŽ.

Ručak će biti osiguran od strane ŠRS OBŽ za sve natjecatelje nakon svakog natjecanja u svim kategorijama. Domaćin natjecanja dužan je organizirati ručak/catering/dostavu hrane po završetku natjecanja s pravnom osobom specijaliziranom za posluživanje hrane i napitaka (trošak ručka može biti max. 25,00kn s PDVom po natjecatelju). R1 račun s podacima ŠRS OBŽ potrebno je poslati u tajništvo saveza. Domaćin je dužan, ovisno o epidemiološkoj situaciji, organizirati ručak na tvorenom bez okupljanja i grupiranja natjecatelja, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i propisa.

Ako organizator osigurava okrjepu za natjecatelje, okrjepa mora biti u tvornički zatvorenoj bočici te na njoj mora biti naznačeno za kojeg je natjecatelja, a natjecatelji u prijavi trebaju navesti žele li osiguranu okrjepu ili će se sami pobrinuti za to. Na vidljivim mjestima potrebno je postaviti obavijesti o nužnost i održavanja fizičkog razmaka među prisutnima, o potrebi provođenja dezinfekcije ruku svih prisutnih, a dezinficijense postaviti na lako dostupnim označenim i vidljivim mjestima gdje se kreće ili boravi veći broj sudionika.

Nakon završetka službenih prijava za lige ŠRS OBŽ, dodijelit će se domaćinstva udrugama za sve lige i uzrasne kategorije, o čemu će zajednice i udruge biti pravovremeno obaviještene. Domaćin natjecanja dužan je obavijestiti ekipe o mjestu prijave za natjecanje, adekvatno pripremiti natjecateljsku stazu, te organizirati ručan nakon natjecanja. Domaćin je, također odgovoran za provedbu epidemioloških mjera i preporuka prije, za vrijeme i nakon natjecanja.

Prijavu vrše kapetani ekipa i samo je njima dozvoljen ulazak u prostorije gdje će domaćin organizirati prijavu ekipa i izvlačenje startnih brojeva. Uz podatke natjecatelja, svaki natjecatelj će na prijavnici potpisati i izjavu da u trenutku dolaska na natjecanje nema povišenu tjelesnu temperaturu, ne osjeća se bolesno niti ima bilo kakvih respiratornih simptoma ili ostalih znakova bolesti.

Izvlačenje redoslijeda, sektora, te startnih brojeva za sve prijavljene ekipe na kolima Županijske i Masters lige obavljat će isključivo suci. Svi prisutni na prijavama i izvlačenju startnih brojeva moraju održavati fizički razmak od 1,5 metra.

Kod pripreme i postavljanja staze, domaćin treba voditi brigu da se odvoje startne pozicije, odnosno prostor u kojem borave natjecatelji vidljivom trakom/linijom/užetom, koja će odvojiti natjecatelje od prolaznika ili gledatelja.

Proglašenje pobjednika organizirati tako da svi prisutni moraju održavati fizički razmak od 1,5 metra. Unaprijed najaviti podjelu nagrada po kategorijama u točno određeno vrijeme, slično organizirati po grupama /kategorijama kao i prijavu. Preuzimanje nagrada organizirati bez uručivanja već samo preuzimanjem sa stola ili drugog mjesta gdje su izložene nagrade i to prozivanjem natjecatelja.

Natjecateljima, sucima i svom osoblju zabranjen je pristup na natjecanje ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti.

Mjerenje tjelesne temperature: prije dolaska na natjecanje svaki sudionik i prateće osobe kao i osobe zadužene za organizaciju koje su taj dan prisutne na natjecanju, moraju kod kuće u jutarnjim satima izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i organizatoru te ne dolaziti na natjecanje dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku.

 Predsjednik natjecateljske komisije ŠRS OBŽ
Matija Vidaković