RIBOLOV – OSVRT NA ODLUKU NACIONALNOG STOŽERA

RIBOLOV – OSVRT NA ODLUKU NACIONALNOG STOŽERA

 

Poštovani sugrađani, ribolovci,

kako je jučerašnja izjava ministra Vilija Beroša, o tome kako je ribolov dopušten ukoliko je osoba sama na svom ribičkom mjestu, doslovno shvaćena te s obzirom da su nakon navedene izjave krenuli brojni pozivi i upiti(ribo)lovaca, želio bih svima pojasniti kako sustav funkcionira.

1. Odluke o raznim zabranama i dopuštenjima donosi isključivo Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.
2. Lokalni stožeri civilne zaštite (pa tako i donjomiholjački Stožer) uglavnom su zaduženi samo za provođenje i kontrolu mjera koje propišu nacionalni ili županijski stožer kao što je u ovom slučaju zabrana lova i ribolova.
3. Dakle, Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je “ODLUKU o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim površinama” NN 82/15, 118/18 i 31/20 od 21. ožujka 2020. godine, a temeljem ove odluke dolazi POJAŠNJENJE Odluke iz Županijskog stožera gdje se kaže da su lov i ribolov rekreativne aktivnosti koje u ovim trenucima NISU DOPUŠTENE.
4. Operativci Stožera civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca u suradnji s policijskim djelatnicima samo kontroliraju provođenje ove odluke.
5. Dana 29. 3. 2020. godine ministar Beroš u programu NOVE TV daje izjavu da ribolovci „ako će ići u ribolov, moraju ići sami, nikako u društvu“.
Odmah nakon te izjave šaljem dopis u Županijski stožer civilne zaštite u Osijek te tražim pisani odgovor je li ribolov dopušten ili zabranjen. Naglašavam da je krajnje neozbiljno da neki stožeri zabranjuju lov i ribolov, a neki dopuštaju te da tako ne možemo funkcionirati jer nismo dosljedni pa molim da se mjere usuglase kako bih mogao svojim sugrađanima dati informaciju smiju li ići u lov i ribolov ili ne.
6. Nakon ponovnog traženja pisanog odgovora, danas(30. 3. 2020. godine) u popodnevnim satima dobivam odgovor da je stav Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske nepromijenjen te da su rekreativni lov i ribolov zabranjeni.
7. Dakle, zabranu ribolova i lova na našem području nije donijela niti Ribolovno športska udruga Udica niti Stožer civilne zaštite grada Donjeg Miholjca, nego Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Sutra je najavljena i pisana odluka Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije vezana uz navedenu problematiku te ću vam istu odmah proslijediti na uvid. U slučaju bilo kakve izmjene navedene odluke odmah ćemo izvijestiti širu zajednicu putem svih raspoloživih komunikacijskih kanala.
Iskreno se nadam i vjerujem da će pozdravi BISTRO i DOBRA KOB vrlo brzo postati aktivni i da ćemo se ubrzo svi vratiti svojim hobijima i aktivnostima koje nas čine sretnima.

Hvala svim sugrađanima koji se pridržavaju mjera koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite RH te na taj način štite sebe i druge.

I poruka svim sugrađanima i sugrađankama: ukoliko nemate prijeke potrebe za izlaskom, OSTANITE DOMA!

 

Gradonačelnik
Goran Aladić